top of page

FİLTRE KAHVE SEÇİMİNİZE YARDIMCI OLACAK BİLGİLER

Sizin tercihiniz hangisi?


Evde kahve demlemeniz için gereken basit birkaç şey demleme ekipmanı, su/süt ve kahve çekirdeğine ihtiyacınız var. Ekipman olarak en çok tercih edilen seçenekleriniz ise French Press, Filtre Kahve Makinesi, Moka Pot ya da V60 Dripper olacaktır.

Konu kahve seçimi olduğunda ise seçeneklerimiz bir hayli çok. Brezilya, Kolombiya, Kenya, Etiyopya, Kosta Rika gibi ülkelerin bölgelerinde farklı farklı kahve çekirdekleri yetiştiği için bu damak tadınıza uygun kahve seçimini zorlaştırıyor.

Kahvenin ne zaman kavrulduğu ve valfli bir paket ile kuru bir ortamda muhafaza edilmiş olmasına oldukça önemlidir. Bunların dışında kahvenizin kaliteli bir öğütücü ile doğru boyutta öğütme yapılmasına da dikkat etmelisiniz. Filtre kahve demlemek için kahve öğütme boyutunuzun medium(orta) olmasına işinizi görecektir.


Asya Kahveleri (Endonezya, Papua Yeni Gine): Bazı bölgelerinde yetişen kahve çekirdekleri genel olarak odunsu bir dokuya, yoğun bir yapıya ve düşük asiditeye sahiptir. Bundan dolayı da bazı çekirdeklerde baharat ve meyvemsi tatlar alınabilir.

Afrika Kahveleri (Kenya, Etiyopya, Tanzanya): Bu kahveler genelde çiçeksi veya meyve tatları içerirler. Narenciye, limon, böğürtlen, portakal ve bergamot aromaları yoğundur. Afrika kahveleri alırken aromalarının kaybolmaması için fazla kavrulmamasına dikkat edin

Orta Amerika Kahveleri (Kosta Rika, Guatemala, Meksika): Bu kahvelerde ise bal, kakao, esmer şeker notaları baskındır. Bu kahvelerin öne çıkan özelliği ise zengin aromaları ve dengeli bir içimleri olmasıdır.

Güney Amerika Kahveleri (Kolombiya, Brezilya, Peru): Bu kahveler ülkemizde oldukça fazla tercih edilmektedir. Brezilya kahvelerine aşinalığımız Türk Kahvesinin bu bölgeden gelen kahve çekirdeklerinden hazırlanmasından geliyor. Kolombiya kahveleri ise yumuşak içimli olmaları ve genelde çikolata, bitter, kakao tatlarının düşük asidite ile birleşmesinden oluşması sebebiyle fazla tercih edilmektedir.


Tüm bu bilgilerin ışığında, kahve çekirdeklerinin kavurması, öğütülme boyutu, kullandığınız su ve demleme ekipmanınıza göre tadı ve aroması farklılaşacaktır. Bunun için kahve demleme denemesi yapmak hangi filtre kahveyi seçmeniz gerektiğini anlamak için çok önemlidir.


14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page