top of page

Kahve Demleme Yöntemleri

Siz Kahvenizi Nasıl Demliyorsunuz ?


Kahve, kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen bir içecektir. Kahvenin türü, çekirdeğin işlenişi, bölgesi, toprak, sulama, güneşlenme zamanı, kaç farklı yöntemle kurutulduğu, nem gibi etkenlerle kahvenin tadına ve aromasına etki etmektedir. Tadına etki eden diğer önemli faktör ise elbette demleme yöntemidir.


Bu sebeple demleme yöntemlerine ve tarihsel sürece şöyle bir bakalım istedim;






Chemex Yöntemi ile Demleme


Son yıllarda kahve severlerin tercih ettiği bu yöntem aslında 1940’lı yıllarda ortaya çıkmış. Klasik bir kahve demleme yönteminde olduğu gibi, bu yöntemde de kaynar suyun kahve taneciklerinin üzerinden yavaş yavaş süzülmesi ile yapılmaktadır. Bu yöntemi özel kılan, demleme için kullanılan filtredir. Chemex demleme için olan filtre diğer filtrelerden çok daha farklı bir yapıda olup kahvenin aromasının daha yoğun olmasını sağlar. Bu demleme yönteminin diğer yöntemlere göre daha yoğun olma sebebi bu filtreden gelmektedir.


V60 Drip Yöntemi ile Demleme


En yaygın kullanılan marka Hario’dur. V60, 60 derecelik bir koniyi temsil etmektedir.

Bu teknik ile demleme, kullanılan aparatın özel olması ve demleme tekniğinin farklılığı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. V60 demlemeye özel olarak çekilmiş çekirdeklerin, sıcak suyun yukarıdan eklenmesi ile filtreden demliğe süzülmesi şeklinde olan demleme yöntemidir.


AeroPress Yöntemi ile Demleme


Bu demleme yöntemi hayatımıza 2000li yıllarda Aerobie’nin piyasaya sürdüğü Aeropress ile girmiş olup oldukça yeni bir tekniktir. Kahve tüketimini hızlıca yapmayı tercih edenlere hitap eder. Aeropress için özel çekilmiş kahvenizin içinden vakum oluşturarak geçen suyun kahveyi demlemesiyle sağlar.

Aeropress demleme tekniğinde önemli olan baskı için kullanılan aparatıdır.


Syphon Yöntemi ile Demleme

1830’larda keşfedilmiş bir tekniktir. Bu alet 2 parçadan oluşmaktadır. Alt tarafında su üst tarafında ise kalın bir filtresi vardır. Su ısıtıcı yardımıyla ısıtılır. Isınan su üst hazneye geçer. Tüm su üst hazneye geçtiğinde ısınmış suya kahveyi ekleriz. Alttaki ısıtıcıyı kapattığımızda üstteki demlenmiş kahve alt hazneye geçer. Filtre üzerinde istemediğimiz acımsı bırakır ve lezzetli bir kahve keyfi sunar.


Moka Pot Yöntemi ile Demleme


İtalyanların geleneksel espresso demleme yöntemi olarak bilinir. 1933’te Alfonso Bialetti tarafından icat edilmiştir. Moka potlar alüminyum veya çelikten üretilmektedir. Ocak üstü bir demleme yöntemidir.


Cezve Yöntemi ile Demleme


Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış bu yöntem bölgeden bölgeye göre farklı nüanslar gözlemlenebilmektedir. Ocak üstü bir yöntemdir ancak oldukça inca çekilmiş toz kıvamlı bu kahvenin içecekten ayrılamadığı tek yöntemdir. Bu sebepledir ki kahve espresso dan bile ince öğütülmüş olmalıdır.


French Press Yöntemi ile Demleme


Oldukça yaygın olarak kullanılan ve en pratik demleme yöntemlerinden biridir. Bu ekipmanda iri öğütülmüş kahvenin üzerine sıcak suyu koyarak hazırlanır. Sonrasında kahveniz demlendiğinde press kısmında bulunan filtreyi aşağı iterek kahve taneciklerini altta, bardağa dökeceğimiz kısmı ise yukarıda kalır. Kullanılan bu ekipmanın adı aynı zamanda demleme yönteminede adını vermiştir.


Filtre Kahve Makinesi Yöntemi ile Demleme


Makinenize suyu ve kahvenizi koyarak otomatik olarak demleyen ve standart bir şekilde çalışan ekipmandır. Makinelerin genellikle tek değişken özelliği metal filtre veya kağıt filtre kullanılmasıdır.


Kapsül Kahve Makinesi Yöntemi ile Demleme


Bu makineler öğütülmüş kahve çekirdeklerini yerine hazır kapsül olarak satılan kahve kapsülleri yerleştirilerek kahvenizi otomatik olarak hazırlayan makinalardır. Bu kapsüllerin içerisinde tercih ettiğiniz kahve önceden öğütülmüş ve sıkıştırılmış şekilde bulunmaktadır. Makine bu kapsülleri basınçlı bir sudan geçirerek kahvenizi hazırlar.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page